Koşuyolu Mah. Katip Salih Sk. No:60 D:1 Kadıköy / İstanbul
+90 216 428 92 51 info@denizkulturudernegi.org
IMG-LOGO
Anasayfa / DENİZ KÜLTÜRÜ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

DENİZ KÜLTÜRÜ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

BİRİNCİ BÖLÜM

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

 

Madde 1- Derneğin adı Deniz Kültürü Derneği’dir. Tüzük maddelerinde kısaca ‘dernek’ olarak anılacaktır. Derneğin merkezi İstanbul’dur.

 

DERNEĞİN AMACI

 

Madde 2- İlerde Avrupa Birliği’ne tam üye olacak, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm insanlarına, genel olarak deniz, çevre ve seçenekli enerji kültür sevgisini aşılamak, yerleştirmek ve yaygınlaştırmak, derneğimizin başlıca amacıdır. Bu amaca ulaşmak için, derneğimiz yurtiçi/yurtdışı, resmi, sivil kurumlarla, projeler üreterek, iş birliği yapmaktan kaçınmaz. Dernek, bu kültür sevgisini, toplumun üst tabakasındaki dar seçkin bir gruba değil, tersine tabana indirerek, özellikle çocuk ve gençlerin eğitilmesini hedef alır.

 

Yukarıda ‘Aşılanması, yerleştirilmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması’ söz konusu ‘Deniz Kültürü sevgisi’ ifadesinden kurucularımızın, yönetim kurulumuzun, dernek üyelerimizin hangi fiilleri anladığı, aşağıda açıkça ifade edilmiştir.

  • Denizi, başta görme, işitme, dokunma gibi duyulara hitap eden, insanın her türlü sağlığına ‘olmazsa olmaz’ değerinde bir ihtiyacı ve yararı olan: bir

tabiat varlığı olarak bilinmesi; dolayısıyla ona bu gözle bakılması, ihtimam gösterilmesi, sevdirilmesi.

  • Denizden yararlanmanın bir medeniyet göstergesi olduğu bilinciyle üç tarafında dört ayrı denizi olan, ama bundan gerektiği kadar yararlanmasını bildiğine inanmadığımız, Türkiye Cumhuriyeti ülkesi, toplumu ve devletiyle bireylerine kadar, bunun öğrenmesine rehber olmaya çalışmak.
  • İnsan ve toplum sağlığına olduğu kadar, ülke ve devlet ekonomisine olan yadsınamaz yararları göz önüne aldığında; onun kirlenmesine, kullanılmaz ve yok olmasına engel olmak amacıyla layık olduğu ihtimamı göstermeyi ve korumayı öğrenmek ve öğretmek.
  • Denizin aynı zamanda yaratıcılığı perçinleyen, bir ilham kaynağı olarak da, bilinçaltlarında yer işgal etmesi amacıyla örneğin: edebiyat ve felsefe gibi alanlarda kullanılabilirliğini, türlü vesilelerle göstermek ve bunlara etkinliklerle ortam yaratmak.
  • Deniz’i özellikle Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkenin yaşadığı coğrafyada, yaşayanları için doğanın bir nimeti, ayrıcalığı, talihi, dolayısıyla doğumlarından ölümlerine dek yaşadıkları sürenin bir vazgeçilmez ‘parçası’, iç içe oldukları bir hakikat olması gerektiğini, kafalara kazımak.
  • Denizi tıpkı güzel Türkçemizde ‘araştırılacak, öğrenilecek çok şey’ fikrini anlamak için kullanıldığı, muadili olarak da ‘derya’ kelimesi gibi hakikaten öğrenilecek ve araştırılacak sonsuz bir yer olduğu; dolayısıyla dünya tecrübesinden de yararlanarak, üzerinde araştırmalar yapılmasını teşvik etmek.
  • Tıpkı, sözünü ettiğimiz ‘derya’ yani ‘deniz’ gibi, geniş ufuklu ve zengin olan ‘deniz’, ‘denizcilik’ kavramlarını, her gün yeniliklerine bir yenisi daha katıldığı, yüzüyle, incelikleri ve ayrıntılarıyla, tanımayı ve tanıtmayı sağlamak.
  • ‘Deniz’ kavramıyla at başı giden bir diğer önemli konunun da “çevre ve seçenekli enerji” olduğundan; sadece deniz kirliliğinden müteşekkil değil, sanayi döneminin bilinçsiz, çarpık gelişmesi sonucu, dünya ve ülkemizde başlayan, çevre kirliliği, alışılagelen enerji kaynaklarının kurumasıyla; toplumlararası çıkmaya başlayan anlamazlarla mücadele etmek için. Tüm yenilikleri ve bilgileri tanıtmak.

 

FAALİYET KONULARI, FAALİYET ALANI VE FAALİYET BİÇİMİ

 

Madde 3- Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için, faaliyet konuları, faaliyet alanı ve faaliyet biçimleri aşağıda belirtilmiştir:

 

  1. Türkiye’nin Ulaştırma Bakanlığı, Çevre, Kültür, Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarının, resmi çalışmalarına; mutlaka vurgulamak isteriz ki, ‘onların yerine’ değil, tersine onlara katkı sunmak amacıyla ’zemin hazırlayarak’, ‘Katılımcı Demokrasi’ gereği çalışma ve mücadelelerini, tamamlamak.
  2. Deniz kültürünü çevre ve seçenekli enerji kültür sevgisini aşılamak, yerleştirmek ve yaygınlaştırmak için denizcilik özel ve devlet sektörleri, bilim ve eğitim kurumlarının işbirliğiyle projeler yapmak, yapım ve uygulamalarına yardımcı olmak.
  3. Türkiye insanına denizi sevdirmek, sevgiyi geliştirmek ve çevre bilinci oluşturmak için su, deniz, akarsu ve göllerin korunmasını sağlamak için bilimsel çalışmalar yapmak, toplantılar düzenlemek, gençleri ve çocukları bu konularda eğitmek, araştırmalar yapmak.
  4. Deniz kültürü, denizciliğin çevre ve seçenekli enerji gelişmesi için istatistiki, tarihi bilgiler toplamak, teşhir etmek, her tür iletişim imkânlarını kullanmak.
  5. Deniz, su kültürünün oluşması için bilimsel çalışmalar önermek, desteklemek, bilincin oluşması, geliştirilmesi için yazılı, görsel, süreli, süresiz yayınlar yapmak.
  6. Çağdaş, laik, demokratik cumhuriyetimizin, Anayasa’da belirtilen düzenini korumak üzere oluşturulacak; sivil toplum kuruluşu, birlik, federasyon ve platformlarda yer almak ve bu yönetim kurulunca temsil edilmek.
  7. Deniz kültürünün geliştirilmesi, eğitilmesi, bilgisine başvurulabilecek bir referans kuruluş olmak, bu amaçla biriktirdiği bilgi ve materyalleri kitleyle paylaşmak.
  8. Denizcilik tarihi, deniz ve çevre, deniz edebiyatı ve deniz sanatı, sualtı araştırmaları konularında eğitim vermek, toplantı ve konferanslar organize etmek, deniz mesleklerine gençlerin yönelmelerini sağlamak amacıyla, tanıtım faaliyetleri düzenlemek, yurtiçi ve dışında geziler düzenlemek veya düzenlenenlere katılmak.
  9. Dernek amaçlarının elde edilmesine katkı, yardım olması amacıyla ‘iktisadi işletme’, ‘sandık’ kuruluşlarında bulunmak, böyle bir vakfın kurulmasına öncülük yapmak.
  10. Benzer yurtdışı dernekler, sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarla görüş alışverişinde bulunmak.
  11. Türkiye insanının, deniz, diğer su kaynaklarını doğru, bilinçli şekilde kullanması için ilmi araştırmalar yapmak. Yönlendirici çalışmalar, eğitim programları hazırlamak, böylesi çalışmalara destek olmak.
  12. Yurtiçi ve yurtdışı resmi ve sivil her türlü kurum, kuruluş ve kişiler ile iş birliği yaparak ve yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlardan finans sağlayarak projeler yapmak, uygulamak, projelerin yapılmasına ve uygulanmasına yardımcı olmak.
  13. Üyeler arası sosyal, kültürel dayanışmayı sağlamak için gruplar olusturmak, sportif etkinliklerde bulunmak.
  14. Amaç ve hizmet konuları için taşınır ve taşınmaz mallar satın almak kiralamak, satmak.
  15. Türkiye’nin türlü sularının (demiz, akarsu, göl, nehir, gölet, ırmak) kirliliğini önleyecek araştırma, tedbir ve her türlü projeyi desteklemek, koordine etmek.
  16. Türkiye balıkçılığının gelişmesi için araştırmalar yapmak, yönlendirici tedbirlerin oluşmasına katkıda bulunmak, türlerin yok olmaması için eğitim, bilimsel çalışmalar yapmak, desteklemek ve ödüllendirmek.
  17. Süreli, süresiz yayınlar yapmak, TV, radyo programı hazırlamak, afiş, kitap el ilanı, broşür basmak, basın ve yayın kuruluşlarına duyuru yapmak, ilam vermek, yasal eylem, etkinliklerde bulunmak, desteklemek. Bu amaçla uluslararası faaliyette ve iş birliğinde bulunmak, yurtdışında temsilcilik veya şube açmak, yurtdışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
  18. ‘Canlı’ yaşamını tehlikeye atan girişimleri engellemek, seminer, kongre, festivallerde bulunmak, düzenlemek.
  19. Gelir sağlamak amacıyla, piyango, kermes, sergi, film, konser, tiyatro, spor gösterileri düzenlemek.
  20. Tüzükten çıkarılmıştır. (6. Genel Kurul Kararıyla)
  21. Çalışma ve eğitimler yapmak üzere, 18 yaşından küçük genç ve çocukların etkinliklere katılımını sağlamak.
  22. Her türlü çevre kirliliğine karşı mücadele etmek.
  23. Üyeler veya olmayanlardan çalışma komiteleri kurmak.
  24. Burs vermek.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

Üyelik Koşulları, Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri ile Üyeliğin Sona Ermesi

 

ÜYELİK VE KOŞULLARI

 

Madde4- Fiil ehliyetine sahip, dernek üyeliği yasaklanmamış gerçek kişiler ile tüzel kişiler üye olma hakkına sahiptir. İki üye tarafından yönetim kuruluna takdim edilen aday, yazılı olarak üyelik başvurusu yapar. Dernek yönetim kurulunca en geç otuz gün içinde adayın başvurusu karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu reddedilen aday 1 yıl sonra tekrar müracaat edilebilir. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulan deftere kaydedilir. Ayrıca fiili veya karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere, yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik unvanı verilebilir.

 

ÜYELİĞİN SONA ERMESİ

 

Madde5- Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki koşullarda gerçekleşir.

Kendiliğinden: Üye için kanunda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.

Çıkma ile: Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

Çıkarılma ile: dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıda gösterilmiştir.

  • Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
  • Verilen görevlerden sürekli kaçmak,
  • Yazılı ikazlara ve/veya üyenin elektronik posta ve telefon numaralarına gönderilen Elektronik posta ve mesaja rağmen üyelik aidatını bir ay içinde ödememek veya her halde bir faaliyet dönemi içerisinde üyenin aidat ödeme sorumluluğunu kendiliğinden yerine getirmemesi,
  • Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
  • Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.

Dernekten çıkanlar veya çıkarılanlar üye kayıt defterinden silinir. Dernek malvarlığında hak iddia edemez.

 

ÜYELERİN HAKLARI

 

Madde6- Her üyenin;

-Dernek faaliyetlerine ve yönetimine katılma, Genel Kurulda bir oy kullanma hakkı vardır. Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

-Tüzel kişinin üye olması halinde tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.

-Onursal üyelerin hakkı yoktur.

 

ÜYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

 

Madde7- Üyelerin yükümlülükleri şunlardır:

  1. Ödenti Verme Borcu: Üyelerin vereceği giriş ve yıllık aidat borcu yapılacak yönetim kurulu toplantılarında belirlenir.
  2. Diğer yükümlülükler: Üyeler, dernek tüzüğüne uymak ve derneğe bağlılık göstermekle yükümlüdürler. Her üye derneğin amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.

 

ÜYELİK TÜRLERİ

 

Madde8- Derneğin; asil, onursal, gönüllü ve protokol üyelik olmak üzere 4 tür üyeliği mevcuttur.

  1. Asil Üyelik: 18 yaşını doldurmuş, 5253 sayılı Dernekler Yasası’na göre derneklere girmesine mani bir durum olmayan, kurucu üyelerce aynı inanç ve amaçlara sahip, üye kaydı için gerekli şartların bünyesinde bulunduran kişilerdir. Dernek organlarına seçme ve seçilme hakkı hakları vardır.
  2. Onursal Üyelik: Derneğe maddi ve manevi katkılarda bulunmuş veya katılımları dernek ve Türk denizciliği için manevi kazanç olan ve yönetim kurulunca seçilmiş kişilerdir. Kendilerinden giriş bağışı ve aidat alınmaz. Dernek organlarına seçme ve seçilme ile Genel Kurul Toplantılarına oy kullanma hakları yoktur. Üye sicilinden başka bir sicil defterine kaydolunurlar. Derneğin sosyal ve diğer tesislerinden Asil Üyelerin tabi oldukları şartlarla yararlanırlar.
  3. Gönüllü Üyelik: Derneğe amaç ve hizmet konularında yardımcı olmak isteyen resmi olmayan üyelerdir. Gönüllü üyeler genel kurulda oy kullanma hakkına sahip değildirler ve aidat ödeme yükümlülükleri yoktur. Ancak derneğe bağış yapabilirler.
  4. Tüzükten Çıkarılmıştır (6. Genel Kurul Kararıyla)

 

ÜYE GİRİŞİ VE YILLIK AİDATLAR

 

Madde9- Gerçek kişilerin, asılı için derneğe giriş ücreti bir defaya mahsus 20 TL, yıllık aidatı da ayrıca 250 TL’dir. Tüzel kişilerin, asli üyeliği için derneğe giriş ücreti bir kereliğe mahsus 40 TL, yıllık aidatı da ayrıca 500 TL’dir. Müteakip giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenmesi yapılacak yönetim toplantılarında belirlenir.

 

 

lll. BÖLÜM

 

ORGANLAR

 

Dernek Organları:

 

Madde 10- Derneğin Zorunlu Organları;

 

  1. Genel Kurul
  2. Yönetim Kurulu
  3. Denetleme Kurulu

 

Madde11- Derneğin Diğer Organları;

 

  1. Proje Yürütme Kurulu
  2. Yüksek Danışma Kurulu

 

MADDE 12- DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI VE TOPLANTI USULÜ

 

Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden; oluşur.

 

Genel Kurul;

 

  1. Tüzükte belli zamanda olağan,
  2. Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağan üstü toplanır.

 

Olağan Genel Kurul her iki yılda bir Ocak ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

 

Genel kurul toplantıya yönetim kurulunda çağırılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirilir.

 

ÇAĞRI USULÜ

 

Madde-14 Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirlenir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

 

Toplantı, çoğunluk sağlanmaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

 

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

 

TOPLANTI USULÜ

 

Madde 15- Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanmaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye sayısını iki katından az olamaz.

 

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

 

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanmaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

 

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

 

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

 

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

 

Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

 

Yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından, mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyelerce gereği yapıldıktan sonra içi boş bir sandığa atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

 

Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.

 

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılı ve divan başkanları ve yazmanlar tarafında birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

 

GENEL KURUL GÖREV VE YETKİNLİKLERİ

 

Madde16- Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

 

  1. Dernek organlarının seçilmesi
  2. Dernek tüzüğünün EK 2. Madde esaslarınca değiştirilmesi
  3. Yönetim ve denetim kurullarına raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
  4. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirtilerek kabul edilmesi,
  5. Derneğin organları ile Proje Yürütme Kurulu ile Yüksek Danışma Kurulunun denetlenmesi ve görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,
  6. Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurul kararlarında karşı yapılan itirazların incelenmesi karara bağlanması,
  7. Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
  8. Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
  9. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
  10. Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,
  11. Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,
  12. Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
  13. Derneğin vakıf kurması,
  14. Derneğin feshedilmesi,
  15. Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
  16. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerinin kullanılması,
  17. Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,

 

YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU

 

MADDE 17- Yönetim kurulu beş asıl ve beş yedek üye olarak genel kurulca seçilir.

Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeyi belirler.

Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman çağırılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu tekdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağırılması mecburidir.

 

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

 

Madde 18- Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

 

  1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,
  2. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hesaplayarak genel kurula sunmak,
  3. Derneğin çalışanları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kuru onayına sunmak,
  4. Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
  5. Tüzükten Çıkarılmıştır (6. Genel Kurul Kararıyla)
  6. Tüzükten Çıkarılmıştır (6. Genel Kurul Kararıyla)
  7. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
  8. Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
  9. Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporu düzenlemek, toplandığında genel kurul sunmak,
  10. Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
  11. Derneğin amaçları için gerekli komiteleri (Proje yürütme kurulu, Üye kabul kurulu, Yüksek Danışma kurulu vb. gibi) kurulları kurar, çalıştırır ve denetler,
  12. Üye sayısını arttırıcı gayretlerde bulunur,
  13. Gerekli hallerde tüzük değişikliğini hazırlayıp Genel Kurula sunar,
  14. Aidatlarını ödemeyen veya ödeyemeyen üyeler hakkında aldığı kararları tebliğ eder,
  15. Gerekli personeli istihdam eder, hizmet akitleri yapar, (geçici veya sürekli.)
  16. Tüzüğün öngörüldüğü durumlarda veya gerekli görülen hizmetlerin yürütülmesi için İç Yönetmelikleri yapar,
  17. Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
  18. Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
  19. Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

Daima Kamuoyu gündeminde kalmayı sağlayıcı kamusal projeler arayışı yapar.

 

BAŞKANIN GÖREV VE YETKİLERİ

 

Madde 19- Aşağıdaki hususların gereği Yönetim kurulu Başkanı tarafından yapılır.

 

  • Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Merkez yönetim kurulun toplantılarına başkanlık eder.
  • Genel kurulca yapılan seçimi izleyen 30 gün içinde, yönetim ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar,
  • Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikleri otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar,
  • Derneğe ait tutulması gereken defter ve kayıtların tutulmasını sağlar.
  • Derneğin yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğe verilmesini sağlar.
  • Yurtdışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını sağlar,
  • Derneğin edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar,
  • Derneğin temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
  • Önemli ve acele konularda Yönetim Kurulunu, Proje Yürütme Kurulu ile Yüksek Danışma Kurulunun toplantıya çağırır. Derneğin görevlerinin etkin ve verimli yapılması teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar.
  • Mevzuatta dernek başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkilerini kullanır.
  • Dernek harcamalarında sarf evraklarını ve banka çeklerini ödeme sorumlusu olarak imzalar. (Muhasip üye ile)
  • Masrafların Yönetim kurulu kararı gereğince yapılıp yapılmadığını denetler.

 

 

YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISININ GÖREV VE YETKİLERİ:

 

Madde 18- Başkanın izni olması veya ayrılması halinde görevlerini yapar, yetkilerini kullanır.

Yönetim kurulu başkanının teklifi ve yönetim kurulu başkanı görevlerinden kendisine devredilenleri yapar ve yetkilerini kullanır.

 

GENEL SEKRETERİN GÖREV VE YETKİLERİ:

 

Madde 20- Dernek Genel Sekreteri, Yönetim Kurulu üyelerinden seçilir. Ancak görevlerinin bir kısmı veya tamamı, tüm sorumluluklar kendisine kalmak üzere, Yönetim kurulu tarafından atanacak bir Genel Sekreter yardımcısına (Kısaca: Dernek Müdürüne) devredilebilir.

 

  • Derneğin Yazı işlerini yönetir.
  • Evrak dosyalarını, karar defteri ve gelen giden evrak defterinin tutulmasını temin eder.

 

MUHASİBİN GÖREV VE YETKİLERİ:

 

Madde 21- Dernek Muhasibi, Yönetim kurulu üyelerinden seçilir. Ancak, görevlerinin bir kısmı veya tamamı, tüm sorumluluklar kendisine kalmak üzere, Yönetim kurulu tarafından atanacak bir Dernek Muhasebe Müdürü’ne devredilebilir.

 

  • Masrafların sarf evrakı karşılığında hak sahiplerine ödenmesini sağlar,
  • Banka çeklerini Yönetim Kurulu Başkanı ile müştereken düzenler ve imza eder.
  • Dernek gelir ve gider hesaplarının yasaların öngördüğü şekilde tutulmasını temin eder,
  • Demirbaş eşya defterinin, dernek taşınır taşınmaz mallarının hesaplarını tutar ve veya tutulmasını temin eder,
  • Tahmini bütçe, kat’i hesap ve bilançonun yapılmasını temin eder.
  • Derneğin gelirlerini tahsil eder,
  • Tüzükten Çıkarılmıştır (6. Genel Kurul Kararıyla)
  • Yönetim kurulu kararı ile mali konularda verilen görevleri yapar.

 

DENETLEME KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ

 

Madde 22- Genel kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.

 

  • Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterilip gösterilmediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
  • Çalışma usulünü kendisi tespit eder. Denetleme kurulu başkanı veya üyelerinden biri, davet üzerine yönetim kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirir veya teklifte bulunabilir.
  • Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
  • Mevzuatta denetleme kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkilerini kullanır.

 

DERNEK PROJE YÜRÜTME KURULU

 

Madde 23- Yürütme Kurulu, Dernek Yönetim kurulunca saptanan bir ÖZEL HİZMET’in ayrıntılarını yerine getirmek üzere kurulan bir kurul olup, Yönetim Kurulu tarafından saptanır.

 

  • Proje grupları, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluklarını devralamaz.
  • Proje grupları teşkilinde, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Dernek Yönetim Kurulu Başkan yardımcısından başka ancak 2 adet Yönetim Kurulu Üyesi bulunabilir.
  • Proje gruplarında yukarda sayılan dernek Yönetim Kurulu Üyelerinden başka, projenin çap ve genişliği dikkate alınarak istenilen sayıda Dernek Üyesi veya dernek üyesi olmayan kişiler yer alabilir.
  • Proje grubunun çalışma kapsamı, Dernek Yönetim Kurulunda karar altına alınan bir işlem veya eyleme ilişkin fizibilite çalışmalarını yapmak ve uygulama esaslarını ortaya koymaktır.
  • Proje grupları, kendi toplantılarını serbestçe tayin edebilecekleri tarihlerde yapabilirler, ancak ilerlemeleri dernek Yönetim Kuruluna rapor ederler.
  • Proje grupları gereğinde Yönetim Kurulunu Acil Toplantıya davet edebilirler.
  • Proje Yürütme Kurulu arasında bir başkan tayin edebilir, ancak bu kurul hiçbir zaman derneğin diğer organlarının yerini alamaz.

 

YÜKSEK DANIŞMA KURULU:

 

Madde 24- Yönetim kuruluna yol göstermek ve hazırlanan faaliyet programları üzerinde görüş bildirmek üzere Yönetim Kurulunca bir Yüksek danışma kurulu kurulur. Bu Kurul, Yönetim Kurulunun uygun göreceği sayıdaki kişilerden oluşur. Derneğin görev süresini doldurmuş başkaları bu kurulun doğal üyesidirler. Diğer üyeler, ülke ekonomisinin deneyimli iş adamları ve yöneticileri arasında Yönetim Kurulunca seçilir. Görev süreleri normal olarak. Yönetim Kurulu Üyelerininki gibi iki yıldır. Kurul kendi arasında başkan seçer. Bu kurul üyeleri Proje Yürütme Kurulu içerisinde de yer akabilirler ve başkan seçilebilirler.

 

DİĞER KURALLAR:

 

Madde 25- Dernekte başka organlar da kurulabilir. Ancak bu organlar kesinlikle, Genel Kurul, Yönetim kurulu ve Denetleme Kurulunun yetki ve sorumlulukları devredilemez.

 

YÖNETİM KURULU TARAFINDAN VERİLEBİLECEK CEZALAR VE USUL:

 

Madde 26- Yönetim kurulunca dernek üyeleri için öngörülecek cezalar ihtar, kesin ihraç ve zararı giderimdir. Dernek dahilinde ve dernek ile ilgili her türlü tesis ve toplantılarda, derneğin temsilinin söz konusu olduğu yerlerde, terbiye ve ahlak kurallarına aykırı harekette bulunmak, onur kırıcı sözler sarf etmek, diğer üye ve misafirlerin rahatını kaçıracak şekilde taşkınlıklar yapmak, T.C. Kanunlarında mevcut haysiyet kırıcı cümlelerden birini işlemek cezayı gerektiren fiillerdir.

 

Her türlü şikâyet için, hadisenin vukuundan veya ihbar tarihinden 1 ay geçtikten sonra kovuşturma açılamaz, ceza verilemez.

 

Usul:

 

Yönetim kurulu hakkında şikâyette bulunulan ve kovuşturma açılan üyeyi davet ederek savunmasını alır. Mazeret bildirmeyen veya gösterdiği mazeret kurulca kabul görülmeyen veya mazereti kabul edildiği halde ikinci davete gelmeyen üye hakkında müdafaa alınmadan da karar verilebilir. Üye müdafaasını yazılı olarak da yazar. Sözlü savunma, kararları, karar defterine geçirilip imzalanır.

 

Yönetim kurulunun ihtarı kesindir. Kesin ihraç ve zararı giderim cezalarına tebliğden itibaren 1 ay zarfında Genel Kurul nezdinde itiraz olunabilir. Yazılı olarak yapılması gereken itirazların Yönetim kuruluna ‘alındı belgesi’ karşılığında verilmesi gerekir. Bu talep ilk genel kurulda gündeme alınır Madde 10 ‘un dışındaki sebeplerle bir üyenin üyelikten çıkarılmasına karar verilmişse, üye bu çıkarma kararına itiraz edebilir. Genel Kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son karar verir.

 

Bu karar aleyhine ilgili üyenin cezai merciler nezdinde müracaat hakkı yoktur.

 

Cezayı gerektiren fiilin işlenmesinden haberdar olan başkan, sanık üyenin ilk sorgusuna kadar Demeğe gelmesini ve tesislerden faydalanmasını önleyici karar verebilir.

 

Başkanın bu kararı üyeye derhal tebliğ edilir ve tetkikat öncelikle yapılır. Sorgu müteakip, Yönetim Kurulu Res’en ihraç kararı verebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

Çeşitli Hükümler

 

DERNEĞİN GELİRLERİ

 

Madde 27- Derneğin Gelir Kaynakları

 

Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

 

  1. Üye aidatı: Bu miktarları belirlemeye yönetim kurulu yetkilidir.
  2. Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,
  3. Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, piyango balo gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması, seminer, konferans, Yayın ve Reklam gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
  4. Derneğin mal varlığından, vasıtalarından elde edilen gelirler.
  5. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
  6. Derneğin, amacı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden (lokaller, İktisadi İşletmeler ve Ortaklıklardan) elde edilen kazançlar,
  7. Diğer gelirler

 

Madde 28- DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

 

  • Dernek gelirleri. (Dernek Yönetmeliği EK-17’de örneği bulunan) ‘Alındı Belgesi! İle tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsil halinde bulunan banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi gerine geçer.
  • Dernek giderleri ise fatura, parkende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği bulunan) ‘Gider Makbuzu’ düzenlenir.
  • Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) ‘Ayni Bağış Alındı Belgesi’ ile kabul edilir.

 

GELİR VE GİDER İLE BORÇLANMADA USUL

 

Madde 29- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanmayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılmaz.

 

DERNEĞİN İÇ DENETİMİ

 

Madde 30- Dernekte Genel kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun, Yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldıramaz.

 

Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

 

DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYE

 

Madde 31- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az üçte ikisinin, toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanmazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağırılır. Ancak, feshe ilişkin kararın, her halükârda toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

 

Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları, genel kurul kararıyla tespit edilir. Genel kurul tarafından derneğin tüm mal varlığının nereye bırakılacağına genel kurul tarafından karar verilmezse, fesih tarihi itibari ile derneğin amacına en yakın ve en fazla üyeye sahip başka bir derneğe devredilir.

 

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasının müteakip tasfiye kurulu tarafından durum yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilir ve bu yazıya tasfiye tutanağı da eklenir.

 

LOKAL VE TESİS AÇMA

 

Madde 32- Dernek ilgili mercilerden izin almak koşulu ile lokal ve dinlenme tesisi açabilir, işletebilir ve işlettirebilir.

 

SANDIK KURMA

 

Madde 33- Dernek sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, rüşttür faiz veya sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, geliri faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerinin ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilir.

 

DERNEĞİN TAŞINIR VE TAŞINMAZ MALLRININ SATIN ALINMASI VE SATILMASI

 

Madde 34- Dernek amacını gerçekleştirmek için yasaların müsaade ettiği gerekli taşınmaz malları satın alabileceği gibi, sahip olduğu taşınmaz mallar üzerinde de her türlü tasarruf hakkına sahiptir.

 

  • Değeri 1 000 000 USD’nı geçen alımlar ve satımlar, eğer yıllık plan içerisinde yer alarak, Genel Kurul onayından geçmemiş ise, kesinlikle Genel Kurul Onayı alınacaktır. Bu maksatla Olağan veya Olağanüstü genel Kurul toplantısı yapılacak is bu konu çağrı Gündeminde (tercihen)açıkça belirtilecektir. (Tüm taşınmaz alımları genel kurulun verdiği yetki ile yapılır.)
  • Bu yetki Genel Kurul toplantısında karara bağlanır.
  • Yönetim Kurulu, değeri 1 000 000 USD’nin altında taşınır ve taşınmaz malları yönetim Kurulun Kararı ile alınabilir. Ancak bu takdirde, tediye planlarının görev süreleri içerisinde tamamlanması esastır. Genel Kurul borçlu Yönetim kurulunu ibra etmeyebilir. Tüm taşınmaz alımları Genel Kurulun verdiği yetki ile yapılır.

 

DEFTER VE KAYITLAR

 

Madde 35- Dernek, mevzuat doğrultusunda tutması gereken zorunlu defteri tutar. Ayrıca yönetim kurulu kararı ile tutması istenen diğer defterler de tutulabilir.

 

Madde 36- Hüküm Eksikliği

 

Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu Türk Medeni Kanun’un ve bu kanunlara atfen çıkarılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümler uygulanır.

 

Ek madde 1: Derneğimizin manevi şahsiyetine önemli katkı sağlamış veya katkısı muhtemel olan denizcilik kültürü sektöründe bilgisi, tecrübesi ve saygınlığı ile bilinen ve aynı zamanda dernek onur üyesi olan bürokrat, akademisyen, işletmeci vb. ile an az iki dönem dernek yönetim kurulunca saptanmış kişilere ‘Dernek Onursal Başkanlığı’ adı altında sembolik Unvan verilebilir. Onursal Başkanın görev süresi görevi veren Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olup, Onursal Başkanların Dernek Yönetim kuruluna istişari görüş ve tavsiyeleri dışında yönetsel hiçbir yetki ve sorumlulukları yoktur.

 

Dernek Tüzüğünün Değiştirilme Usulü

 

EK 2. MADDE – (1) Tüzüğün değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2\3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanmaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

 

Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işletmeleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.