BİRİNCİ BÖLÜM
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1- Derneğin adı Deniz Kültürü Derneği’dir. Tüzük maddelerinde kısaca ‘dernek’ olarak anılacaktır. Derneğin merkezi İstanbul’dur.
DERNEĞİN AMACI
Madde 2- İlerde Avrupa Birliği’ne tam üye olacak, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm insanlarına, genel olarak deniz, çevre ve seçenekli enerji kültür sevgisini aşılamak, yerleştirmek ve yaygınlaştırmak, derneğimizin başlıca amacıdır. Bu amaca ulaşmak için, derneğimiz yurtiçi/yurtdışı, resmi, sivil kurumlarla, projeler üreterek, iş birliği yapmaktan kaçınmaz. Dernek, bu kültür sevgisini, toplumun üst tabakasındaki dar seçkin bir gruba değil, tersine tabana indirerek, özellikle çocuk ve gençlerin eğitilmesini hedef alır.
Yukarıda ‘Aşılanması, yerleştirilmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması’ söz konusu ‘Deniz Kültürü sevgisi’ ifadesinden kurucularımızın, yönetim kurulumuzun, dernek üyelerimizin hangi fiilleri anladığı, aşağıda açıkça ifade edilmiştir.
tabiat varlığı olarak bilinmesi; dolayısıyla ona bu gözle bakılması, ihtimam gösterilmesi, sevdirilmesi.
FAALİYET KONULARI, FAALİYET ALANI VE FAALİYET BİÇİMİ
Madde 3- Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için, faaliyet konuları, faaliyet alanı ve faaliyet biçimleri aşağıda belirtilmiştir:
İKİNCİ BÖLÜM
Üyelik Koşulları, Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri ile Üyeliğin Sona Ermesi
ÜYELİK VE KOŞULLARI
Madde4- Fiil ehliyetine sahip, dernek üyeliği yasaklanmamış gerçek kişiler ile tüzel kişiler üye olma hakkına sahiptir. İki üye tarafından yönetim kuruluna takdim edilen aday, yazılı olarak üyelik başvurusu yapar. Dernek yönetim kurulunca en geç otuz gün içinde adayın başvurusu karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu reddedilen aday 1 yıl sonra tekrar müracaat edilebilir. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulan deftere kaydedilir. Ayrıca fiili veya karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere, yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik unvanı verilebilir.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
Madde5- Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki koşullarda gerçekleşir.
Kendiliğinden: Üye için kanunda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
Çıkma ile: Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Çıkarılma ile: dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıda gösterilmiştir.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
Dernekten çıkanlar veya çıkarılanlar üye kayıt defterinden silinir. Dernek malvarlığında hak iddia edemez.
ÜYELERİN HAKLARI
Madde6- Her üyenin;
-Dernek faaliyetlerine ve yönetimine katılma, Genel Kurulda bir oy kullanma hakkı vardır. Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
-Tüzel kişinin üye olması halinde tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
-Onursal üyelerin hakkı yoktur.
ÜYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde7- Üyelerin yükümlülükleri şunlardır:
ÜYELİK TÜRLERİ
Madde8- Derneğin; asil, onursal, gönüllü ve protokol üyelik olmak üzere 4 tür üyeliği mevcuttur.
ÜYE GİRİŞİ VE YILLIK AİDATLAR
Madde9- Gerçek kişilerin, asılı için derneğe giriş ücreti bir defaya mahsus 20 TL, yıllık aidatı da ayrıca 250 TL’dir. Tüzel kişilerin, asli üyeliği için derneğe giriş ücreti bir kereliğe mahsus 40 TL, yıllık aidatı da ayrıca 500 TL’dir. Müteakip giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenmesi yapılacak yönetim toplantılarında belirlenir.
lll. BÖLÜM
ORGANLAR
Dernek Organları:
Madde 10- Derneğin Zorunlu Organları;
Madde11- Derneğin Diğer Organları;
MADDE 12- DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI VE TOPLANTI USULÜ
Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden; oluşur.
Genel Kurul;
Olağan Genel Kurul her iki yılda bir Ocak ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunda çağırılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirilir.
ÇAĞRI USULÜ
Madde-14 Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirlenir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanmaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI USULÜ
Madde 15- Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanmaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye sayısını iki katından az olamaz.
Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanmaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından, mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyelerce gereği yapıldıktan sonra içi boş bir sandığa atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılı ve divan başkanları ve yazmanlar tarafında birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
GENEL KURUL GÖREV VE YETKİNLİKLERİ
Madde16- Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU
MADDE 17- Yönetim kurulu beş asıl ve beş yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeyi belirler.
Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman çağırılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu tekdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağırılması mecburidir.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 18- Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
Daima Kamuoyu gündeminde kalmayı sağlayıcı kamusal projeler arayışı yapar.
BAŞKANIN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 19- Aşağıdaki hususların gereği Yönetim kurulu Başkanı tarafından yapılır.
YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISININ GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 18- Başkanın izni olması veya ayrılması halinde görevlerini yapar, yetkilerini kullanır.
Yönetim kurulu başkanının teklifi ve yönetim kurulu başkanı görevlerinden kendisine devredilenleri yapar ve yetkilerini kullanır.
GENEL SEKRETERİN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 20- Dernek Genel Sekreteri, Yönetim Kurulu üyelerinden seçilir. Ancak görevlerinin bir kısmı veya tamamı, tüm sorumluluklar kendisine kalmak üzere, Yönetim kurulu tarafından atanacak bir Genel Sekreter yardımcısına (Kısaca: Dernek Müdürüne) devredilebilir.
MUHASİBİN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 21- Dernek Muhasibi, Yönetim kurulu üyelerinden seçilir. Ancak, görevlerinin bir kısmı veya tamamı, tüm sorumluluklar kendisine kalmak üzere, Yönetim kurulu tarafından atanacak bir Dernek Muhasebe Müdürü’ne devredilebilir.
DENETLEME KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 22- Genel kurulca bir sonraki seçim yapılan genel kurula kadar seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.
DERNEK PROJE YÜRÜTME KURULU
Madde 23- Yürütme Kurulu, Dernek Yönetim kurulunca saptanan bir ÖZEL HİZMET’in ayrıntılarını yerine getirmek üzere kurulan bir kurul olup, Yönetim Kurulu tarafından saptanır.
YÜKSEK DANIŞMA KURULU:
Madde 24- Yönetim kuruluna yol göstermek ve hazırlanan faaliyet programları üzerinde görüş bildirmek üzere Yönetim Kurulunca bir Yüksek danışma kurulu kurulur. Bu Kurul, Yönetim Kurulunun uygun göreceği sayıdaki kişilerden oluşur. Derneğin görev süresini doldurmuş başkaları bu kurulun doğal üyesidirler. Diğer üyeler, ülke ekonomisinin deneyimli iş adamları ve yöneticileri arasında Yönetim Kurulunca seçilir. Görev süreleri normal olarak. Yönetim Kurulu Üyelerininki gibi iki yıldır. Kurul kendi arasında başkan seçer. Bu kurul üyeleri Proje Yürütme Kurulu içerisinde de yer akabilirler ve başkan seçilebilirler.
DİĞER KURALLAR:
Madde 25- Dernekte başka organlar da kurulabilir. Ancak bu organlar kesinlikle, Genel Kurul, Yönetim kurulu ve Denetleme Kurulunun yetki ve sorumlulukları devredilemez.
YÖNETİM KURULU TARAFINDAN VERİLEBİLECEK CEZALAR VE USUL:
Madde 26- Yönetim kurulunca dernek üyeleri için öngörülecek cezalar ihtar, kesin ihraç ve zararı giderimdir. Dernek dahilinde ve dernek ile ilgili her türlü tesis ve toplantılarda, derneğin temsilinin söz konusu olduğu yerlerde, terbiye ve ahlak kurallarına aykırı harekette bulunmak, onur kırıcı sözler sarf etmek, diğer üye ve misafirlerin rahatını kaçıracak şekilde taşkınlıklar yapmak, T.C. Kanunlarında mevcut haysiyet kırıcı cümlelerden birini işlemek cezayı gerektiren fiillerdir.
Her türlü şikâyet için, hadisenin vukuundan veya ihbar tarihinden 1 ay geçtikten sonra kovuşturma açılamaz, ceza verilemez.
Usul:
Yönetim kurulu hakkında şikâyette bulunulan ve kovuşturma açılan üyeyi davet ederek savunmasını alır. Mazeret bildirmeyen veya gösterdiği mazeret kurulca kabul görülmeyen veya mazereti kabul edildiği halde ikinci davete gelmeyen üye hakkında müdafaa alınmadan da karar verilebilir. Üye müdafaasını yazılı olarak da yazar. Sözlü savunma, kararları, karar defterine geçirilip imzalanır.
Yönetim kurulunun ihtarı kesindir. Kesin ihraç ve zararı giderim cezalarına tebliğden itibaren 1 ay zarfında Genel Kurul nezdinde itiraz olunabilir. Yazılı olarak yapılması gereken itirazların Yönetim kuruluna ‘alındı belgesi’ karşılığında verilmesi gerekir. Bu talep ilk genel kurulda gündeme alınır Madde 10 ‘un dışındaki sebeplerle bir üyenin üyelikten çıkarılmasına karar verilmişse, üye bu çıkarma kararına itiraz edebilir. Genel Kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son karar verir.
Bu karar aleyhine ilgili üyenin cezai merciler nezdinde müracaat hakkı yoktur.
Cezayı gerektiren fiilin işlenmesinden haberdar olan başkan, sanık üyenin ilk sorgusuna kadar Demeğe gelmesini ve tesislerden faydalanmasını önleyici karar verebilir.
Başkanın bu kararı üyeye derhal tebliğ edilir ve tetkikat öncelikle yapılır. Sorgu müteakip, Yönetim Kurulu Res’en ihraç kararı verebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 27- Derneğin Gelir Kaynakları
Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
Madde 28- DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ
GELİR VE GİDER İLE BORÇLANMADA USUL
Madde 29- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanmayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılmaz.
DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
Madde 30- Dernekte Genel kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun, Yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldıramaz.
Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYE
Madde 31- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az üçte ikisinin, toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanmazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağırılır. Ancak, feshe ilişkin kararın, her halükârda toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları, genel kurul kararıyla tespit edilir. Genel kurul tarafından derneğin tüm mal varlığının nereye bırakılacağına genel kurul tarafından karar verilmezse, fesih tarihi itibari ile derneğin amacına en yakın ve en fazla üyeye sahip başka bir derneğe devredilir.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasının müteakip tasfiye kurulu tarafından durum yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilir ve bu yazıya tasfiye tutanağı da eklenir.
LOKAL VE TESİS AÇMA
Madde 32- Dernek ilgili mercilerden izin almak koşulu ile lokal ve dinlenme tesisi açabilir, işletebilir ve işlettirebilir.
SANDIK KURMA
Madde 33- Dernek sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, rüşttür faiz veya sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, geliri faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerinin ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilir.
DERNEĞİN TAŞINIR VE TAŞINMAZ MALLRININ SATIN ALINMASI VE SATILMASI
Madde 34- Dernek amacını gerçekleştirmek için yasaların müsaade ettiği gerekli taşınmaz malları satın alabileceği gibi, sahip olduğu taşınmaz mallar üzerinde de her türlü tasarruf hakkına sahiptir.
DEFTER VE KAYITLAR
Madde 35- Dernek, mevzuat doğrultusunda tutması gereken zorunlu defteri tutar. Ayrıca yönetim kurulu kararı ile tutması istenen diğer defterler de tutulabilir.
Madde 36- Hüküm Eksikliği
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu Türk Medeni Kanun’un ve bu kanunlara atfen çıkarılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümler uygulanır.
Ek madde 1: Derneğimizin manevi şahsiyetine önemli katkı sağlamış veya katkısı muhtemel olan denizcilik kültürü sektöründe bilgisi, tecrübesi ve saygınlığı ile bilinen ve aynı zamanda dernek onur üyesi olan bürokrat, akademisyen, işletmeci vb. ile an az iki dönem dernek yönetim kurulunca saptanmış kişilere ‘Dernek Onursal Başkanlığı’ adı altında sembolik Unvan verilebilir. Onursal Başkanın görev süresi görevi veren Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olup, Onursal Başkanların Dernek Yönetim kuruluna istişari görüş ve tavsiyeleri dışında yönetsel hiçbir yetki ve sorumlulukları yoktur.
Dernek Tüzüğünün Değiştirilme Usulü
EK 2. MADDE – (1) Tüzüğün değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2\3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanmaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işletmeleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.